Ronald Snijders
- Is volgens velen de meest swingende fluitist van Nederland. Matthijs van Nieuwkerk noemde hem “The legend”. De beroemde Amerikaanse pianist Chick Corea schreef: “A great flautist and an excellent composer”.
- Trad als fluitist reeds op in Matthijs gaat door, Vrije Geluiden, North Sea jazzfestival, Vrije geluiden, De wereld draait door, BIM-huis, Concertgebouw Amsterdam, Top 2000 A gogo, De Vooravond, VPRO Vrije geluiden, Reiziger in Muziek, Radio 6 Soul en Jazz, en anderen.
- Maakte meer dan vijftig platen en cd’s met grotendeel eigen muziek in talrijke bezettingen, van solo en orkestraal en met zijn eigen band tot en met kinderliedjes. Een LP/ CD van hem kreeg kortgeleden een Edison nominatie in de categorie World en Jazz. Hij is op diverse cd’s van anderen te horen, waaronder albums van Giovanca en Ntjam Rosie, Tasha’s world.
- Schreef een Sranan Tongo straattaal lexicon ”Surinaams van de straat” en een biografie over zijn muzikale vader Eddy Snijders die beiden in talrijke landelijke dagbladen werd besproken.
- Is ook etnomusicoloog en studeerde op de Universiteit van Amsterdam af op populaire Surinaamse kaseko muziek.
- Woont vanaf 1970 al 50 jaar in Delft, Nederland. Hij speelde in de jaren zeventig in het orkest van Willem Breuker en Theo Loevendie en deed enkele gastoptredens in het orkest van Boy Edgar naar wie de Boy Edgar prijs is genoemd.
- Werkt momenteel samen met het Concertgebouw Jazz Orkest in een nieuw project genaamd Kaseko time. Hij is een der frontrunners van de kaseko jazzmuziek.
- Won reeds in 1973 met een fluitsolo de persprijs met NOS Laren Jazzfestival. Juryvoorzitter Boy Edgar: “Ronald Snijders bezit extreem vakmanschap en creativiteit” .
- Kreeg talrijke andere prijzen en onderscheidingen zoals De Bronzen stier, Masra onderscheiding, Touch of Jazz award en de Life time music award. In Nederland geridderd voor het slaan van muzikale culturele bruggen tussen Surinaamse en Nederlandse muziek waaronder Marokkaanse en andere wereldmuziek. Tevens geridderd door Suriname.
- Werd in Nederland talrijke keren geportretteerd. Onder andere door NPS televisie, Wereldomroep, RTV West, Klokhuis, VPRO, documentaire “Easy Man”, Henk van Vliet (Suriname), en het Nederlands Jazz archief.
- Ronald Snijders componeert in talrijke muziekstijlen: funk, pop, jazz, wereldmuziek, filmmuziek (o.a. Slavernij documentaire Nieuw Licht van Ida Does).
Muzikale levensloop
Ronald Snijders werd geboren in 1951 te Paramaribo, als zoon van de bekende componist, dirigent en fluitist Eddy Snijders.
Ronald Snijders is al vanaf de jaren zeventig een der bekendste Surinaamse musici in Suriname, Nederland en daarbuiten. Hij is een muzikale wereldburger, creatieve duizendpoot en een buitengewoon veelzijdig en talentvol toonkunstenaar. Daarnaast is hij een top performer en componist die met name door zijn fluitspel bekendheid geniet.
Eddy Snijders was beroepsmusicus in de Militaire kapel van Suriname en maakte onder andere het arrangement van het Surinaams Volkslied. Hij werd later kapelmeester van dit orkest en was ook de oprichter van de politiekapel aldaar. Hij was getrouwd met Olga Snijders-Ooft en het gezin telde negen kinderen.
Op zevenjarige leeftijd begon Ronald via zijn vader met de fluit en speelde in zijn tienerjaren ook gitaar en saxofoon. In 1970 vertrok hij vanuit Paramaribo naar Nederland om in Delft civiele techniek te studeren, maar koos uiteindelijk voor de muziek. Intussen won hij de persprijs van het NOS/Laren Jazzconcours en maakte de Wereldomroep een filmdocumentaire over hem. Later studeerde Ronald Snijders muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij de doctorandus graad behaalde met een scriptie over kaseko muziek. Hij werd door zowel Suriname als Nederland geridderd, onder andere vanwege de bruggen tussen culturen die zijn muziek kenmerken. Hij kreeg ook de Bronzen Stier (in Amsterdam), de Masra onderscheiding (in Rotterdam) en de Lifetime Achievement Award (in Utrecht).
Ronald bracht meer dan 60 cd's uit met hoofdzakelijk eigen werk, waaronder een 20 cd box die de "Touch of Jazz" award won als beste album. Hij produceerde ook enkele cd's met Surinaamse kinderliedjes als Ala presi en Faya siton, en eigen nieuwe liedjes.
Snijders speelde twee keer op de Carifesta: in Cuba en in Suriname en enkele keren op het Suriname jazzfestival. Naast deze muzikale aktiviteiten met ontelbare composities is Ronald Snijders ook schrijver. In de jaren negentig publiceerde hij een lexicon over het Sranantongo en hij schreef een biografie over zijn vader. Binnenkort verschijnt zijn autobiografie.
Intussen verscheen over hem de filmdocumentaire getiteld "Easy man". Tegelijk werd een lp en cd uitgebracht die een Edison nominatie kreeg en waaraan internationaal bekende musici uit Latijns-Amerika, de VS, Afrika en Europa meewerkten.
Ondanks zijn artistieke veelzijdigheid en concerten in verschillende landen heeft hij zijn Surinaamse roots een duidelijke plaats behouden in zijn composities en fluitspel. Zijn band, de Ronald Snijders band, bestaat al vanaf midden jaren zeventig onder verschillende andere namen en bezettingen. Hiermee geeft hij live gestalte aan de omschreven veelzijdigheid en roots, waarbij improvisatie en andere creativiteit in de door hem geschreven stukken centraal staan en er veel contact met het publiek wordt gemaakt. Surinaamse ritmen als kawina en kaseko worden hierbij gecombineerd of afgewisseld met funk, jazz, soul, Braziliaans en world. Door al deze swingende elementen kan het publiek vaak niet stil blijven zitten. Hij speelde in West-Afrika en Zuid Afrika, Latijns Amerika, Suriname, Frans Guyana, de VS en Europa.
In de afgelopen jaren was hij in Nederland te zien in onder andere VPRO Vrije Geluiden tv, The Great Wide Open, Het Bevrijdingsfestival, Venlo Zomerfeesten, De Zomer fietsjazztour, het Kwaku Summerfestival, het Koningsdagconcert, Northsea Jazz festival, Northsea around town, het Keti koti festival, de Nacht van de militaire muziek en het Concertgebouw.
Ronald schreef in 2021 de muziek voor de slavernij documentaire NIEUW LICHT van het Rijksmuseum en NTR, gemaakt door regisseur Ida Does. Verder was hij diverse keren op TV, waaronder in "Matthijs gaat door".
Ronald Snijders werd op 8 april 2021 70 jaar. In verband daarmee vonden er twee exposities over hem plaats in Delft en concerten in Bijlmerparktheater.
2022
Ronald Snijders geeft dit jaar zoals ook in 202! concerten met het Concertgebouw Jazzorkest, Kaseko Time The Story (link).